søndag den 27. juli 2014

LCHF Banakagetest (og en lang snak om kager) // LCHF Banana cake test

Hvad gør man på en stille lørdag når man har to hele klaser overmodne bananer i sit køkken? Så giver man sig da til at eksperimentere med at lave en sundere udgave at den banankageopskrift der har fulgt een fra man var 19 år.

Jeg ELSKER min banankage og hele min familie ELSKER min banankage. Derfor er det jo også noget farligt noget at give sig i kast med at ændre på. Jeg har da også tidligere proklameret at såkaldte sunde kager ikke altid falder i min smag, og at jeg når jeg en sjælden gang bager kager går all in på både hvede og sukker. Det er sådan lidt et enten eller ting for mig, det med kage.
Jeg kan nemlig sagtens undvære kage uden at have følelsen af at være på kedelig kur. Kage er ikke et afsavn for mig, hvis ikke jeg får det. Derfor er behovet for at bage de sunde (og lets be honest, mindre gode) af slagsen ikke rigtigt tilstede.
Jeg er en salt-pige i langt højere grad end en sukker-pige.

Jeg er kræsen med kage og gider ikke spilde kalorier eller risikere mavepine for en eller anden kønsløs bradepandechokoladekage, brownie (som jeg virkelig ikke kan se what all the fuss is about) eller hvinende sød cupcake fyldt med farve og sukker. Sødt med sødt på er bare ikke lige mig.

Skal jeg have kage så skal det være noget snasket stads gerne med lidt syre og friskhed såsom lagkage, tarte au citron, gammeldags æblekage eller jordbærtærte.
Og så skal jeg da ærligt indrømme at jeg nok godt kunne klemme en rigtig snasket kanelstang fra en god dansk bager ned. Sgu nok egentlig også en fra en middelmådig bager. Kan altså virkelig godt lige gærbrød med kanel i alle former. Og flødeskum! Jeg eeelsker flødeskum!!  Ok, at jeg ikke er en kage-pige er måske ikke helt rigtigt. Jeg er bare meget kritisk med når det kommer til kage.

Men ja, egentlig vil jeg helst bare have friske bær med flødeskum og lidt hakket mørk chokolade. Det er i min bog noget af det bedste der findes og jo heldigvis ret blodsukkervenligt.

Nå, men altså min holdning til kage er jo ikke nødvendigvis den samme som mine børns. De er jo børn! Et faktum der gør at næsten al kage er god kage, og da jeg jo også gerne indimellem kunne tænke mig at forkæle mine drenge med kage uden at bombardere dem med sukker, så bliver der herhjemme gerne eksperimenteret med at lave sundere kager uden sukker og mel.

Faktisk så meget, at når jeg servere kage for dem, så skal de lige først høre om det er sund kage eller rigtig kage. Det er nemlig ikke lige alt de vil være med til. LCHF lagkage kan jeg f.eks. godt holde for mig selv.

I går skulle de dog agere smagspanel for 3 x LCHF banankage og mit håb var at mindst een af dem ville klare testen.

Jeg tog udgangspunkt i min normale banankageopskrift, som er en banan-krydderkage med både kanel, nelliker og muskat i dejen. Virkelig lækker og svampet med fantastisk smag.
Jeg pillede sukker og hvedemel ud af opskriften og erstattede det med sager fra mit lager af specialmel og naturlige sukkererstatninger.
Det blev til en banan/mandel kage, en banan/valnødde kage og en banan/kokos kage.

BANAN/MANDEL KAGE:

Du skal bruge:
75 gram smeltet smør
2 æg
60 gram kokosblomstsukker
80 gram groft mandelmel (med skaller - hjemmemalet eller fra pose)
50 gram fiberrigt mandelmel fra Funktionel Mad
1,5 spsk. HUSK (loppefrøskaller)
1/2 tsk. økologisk natron
1 tsk. økologisk bagepulver
1/2 tsk. kanel
1/2 tsk. vanillepulver
1/4 tsk. stødt nelliker
1/4 tsk. revet muskatnød
3 meget modne bananer

Sådan gør du:
Pisk smeltet smør med kokosblomstsukker og æg, tilsæt alle de tørre ingredienser og miks dejen godt sammen. Blend bananerne med stavblender og vend mosen i dejen. Hæld dejen i en form og bag ved 200 grader i 35 minutter. Læg evt. lidt sølvfolie over kagen i den sidste bagetid, hvis du synes den bliver for mørk på toppen.
Pynt evt. med et drys sukrin melis på toppen.BANAN/VALNØDDE KAGE:

Du skal bruge:
75 gram smeltet smør
3 æg
60 gram kokosblomstsukker
40 gram fiberrigt mandelmel fra Funktionel Mad
40 gram fint valnøddemel fra Bagerina
50 gram groft valnøddemel (kør valnødder til mel i minihakkeren)
50 gram groft hakkede valnødder (sådan halvt til kvart i størrelse)
1 spsk. loppefrøskaller
1,5 tsk. økologisk bagepulver
1/2 tsk. økologisk natron
1/2 tsk. kanel
1/2 tsk. vanillepulver
3 meget modne bananer

Sådan gør du:
Pisk smeltet smør med kokosblomstsukker og æg, tilsæt alle de tørre ingredienser og miks dejen godt sammen. Blend bananerne med stavblender og vend mosen i dejen. Hæld dejen i en form og bag ved 200 grader i 30 minutter. Læg evt. lidt sølvfolie over kagen i den sidste bagetid, hvis du synes den bliver for mørk på toppen. Pynt med valnødder inden servering.
BANAN/KOKOS KAGE:

Du skal bruge:
75 gram smeltet smør
4 æg
60 gram Sukrin Melis 
80 gram kokosmel
40 gram fiberrigt fint kokosmel fra f.eks. Tropicai
30 gram lyst mandelmel (fra afskallede mandler)
1 spsk. HUSK (loppefrøskaller)
1,5 tsk. økologisk bagepulver
1/2 tsk. økologisk natron
1 tsk, vanillepulver
Saft og skal fra 1/2 øko citron
3 meget modne bananer

Sådan gør du:
Pisk smeltet smør med Sukrin Melis og æg, tilsæt alle de tørre ingredienser samt ctronsaft og -skal og miks dejen godt sammen. Blend bananerne med stavblender og vend mosen i dejen. Hæld dejen i en form og bag ved 200 grader i 35 minutter. Læg evt. lidt sølvfolie over kagen i den sidste bagetid, hvis du synes den bliver for mørk på toppen.
Pynt med citronskal og kokosflager inden servering.

Jeg serverede alle tre kager på terrassen og inviterede både egne børn og nabobørn (og voksne) til at komme og være en del af smagspanelet.

DOMMEN:

Alle tre kager blev faktisk supergode!

Børnene var vildest med mandel-udgaven, som også var den der smagsmæssigt kom tættest på min traditionelle banankage. Ja, faktisk smagte den helt som den, men var lidt anderledes i konsistensen. Dog stadig lækker og svampet.

Både Bo (som kom hjem fra træningslejr i går kl. 23 (yay!!) og fik banankage til natmad, da flymad ikke er hans store passion - madsnob!), vores nabo og jeg var vildest med valnøddeudgaven. Den havde rent faktisk konsistens som helt traditionel kage og var på grund af valnødderne sådan lidt brownie-agtig (dog uden den tunge chokoladesmag). Virkelig god!
Kokoskagen var jeg også ret begejstret for - og de andre i panelet ligeså. Den var let og lækker og citronsmagen passede virkelig godt til den søde kokossmag. Jeg tror faktisk godt man kan prøve at give den endnu mere gas med citronen. Næste gang vil jeg prøve at give den saft og skal fra en hel citron, og så skal der nok også lidt mere mel i for at suge det våde.

Der var ingen af de tre kager som blev levnet på tallerknerne. Børnene var virkelig vilde med dem og bad endda om ekstra stykker. Totalt optur og en helt igennem vellykket mission. Nu kan jeg servere blodsukkervenlig kage for mine børn uden at de føler sig snydt for "rigtig" kage.


------


Yesterday I experimentet in the kitchen making three different sugar and grain free banana cakes. Please use the translate box in the side menu to see the recipes.

The kids loved them all and I really like the idea that I can serve cake to my kids without filling them with sugar.
18 kommentarer:

 1. Ej hvor LÆKKERT! Fedt med god inspiration. Tak for det:-)

  SvarSlet
 2. MMM hvor ser de lækre ud - og vi har da faktisk lige nogle ret så modne bananer liggende. Tak for inspiration - dog mindre tak for så voldsom en kagetræng jeg pludselig får. For jeg er en kage pige.

  Kh
  Maria (min-mors-mirakler)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi, selv tak da. jeg håber du fik bagt en dejlig banankage :-)

   Slet
  2. Du kan tro at jeg fik lavet en rigtig lækker banankage. Jeg kom sjovt nok til at købe flere bananer sidst jeg handlede, jeg mangler stadig lige at afprøve et par opskrifter ;)

   Slet
 3. Åh yummi! Hele tre banankager! Jeg bager som dig faktisk heller aldrig kage. Vitterligt aldrig. Kage interesserer mig ikke synderligt. Altså jeg kan da godt lide det, men jeg vil hellere have noget andet sødt. Herhjemme ryger de modne bananer i fryseren og blendes til is (sammen med peanutbutter og kokosmælk).
  Hvis kagen derimod først er der, så spiser jeg til fadet er tomt. Sund kage eller ej. Er du syg en mavepine, man kan få af at spise for meget kage bagt med kokosfibre! shit! Jeg tror, jeg bliver lidt trigget af det "bløde brød". Det er noget med den der kanelstang, der har lagret sig i baghovedet ;-) Kanelstangen fra Brød&Kager er faktisk udmærket. Men jo ikke som den ægte vare...

  SvarSlet
  Svar
  1. Dig og peanutbutter :-) :-)

   Oh yes, man kan sagtens få mavepine af for meget fiber - uhadada. Been there!

   Arhmen, kanelstang - det er jo så godt at man slet ikke fatter det. Du kan tro jeg allerede har et godt øje til kanelstangen fra din bog og den skal afgjort prøves af.

   Slet
  2. Og kanelstang minder mig i øvrigt også bare helt vildt om vores spæde ungdom, hvor vi altid gik i Føtteren efter kanelstang i fritkvarterene :-)

   Slet
 4. Mums, de ser lækre ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også et ret vellykket forsøg, hvis jeg selv skal sige det :-)

   Slet
 5. Billederne er virkelig flotte Ulla og de minder mig også om min ynglingkage........CHOKOLADEBRADEPANDEKAGE ;-)

  Jeg ved ikke hvad der er med dig og så det der KANEL, men mig får du ikke med denne gang. Men skulle vi mødes over en citrontærte, så skulle du prøve dem de laver på vores franske cafe heroppe, så tror jeg ikke vi behøvede at diskutere kage mere ;-)

  Jeg skal købe en citrontærte der står klar til dig, når vi laver boligbytte engang ;-).
  Tjek lige min blog, vi har fået fat i vores drømmehus nu...

  Kh Camille Milk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahaha, hver sin smag, er det ikke det man siger? :-)

   Jeg er tosset med kanel, jeg ved det!
   Men der er virkelig ikke noget der topper citrontærte. Min all time favourite!!

   Så altså disker du op med sådan en når vi boligbytter, så bliver det afgjort en god ferie :-)
   Så skal jeg nok aflevere mit hus med kanelfrit hjemmebag.

   Jeg vil straks smutte ind på din blog og lure......hvor spændende!!

   Slet
 6. Tak for opskrifter - de skal da helt sikkert afprøves!

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 7. Jeg er heller ikke en kage spiser, men den med valnødder kunne jeg godt :) Jeg er absolut også mere til salt, men hvad spiser du når trangen kommer over dig ? Jeg syntes det er svært at finde på......
  Kh. Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker saltede nødder. Hjemmelavede tamarimandler er virkelig også gode! :-)

   Slet

Tak fordi du læste med og havde lyst til at lægge en kommentar.