fredag den 31. maj 2013

Sardinia part I



Jeg er forelsket! Jeg har ganske enkelt det største crush på Sardinien. Det er uden sammenligning det smukkeste sted jeg har været i Europa. Måske faktisk i hele verden! 
Der er frodigt og grønt og så er der virkelig rent og velholdt. Fantastisk natur med bjerge, klipper og helt ufatteligt smukke strande.

Vi havde lejet et hus på www.homeaway.dk, hvor man lejer direkte hos husejerne. Huset var helt fantastisk med den smukkeste udsigt. Det var ejet af en engelsk midaldrene par - Mark og Ann-Marie - som selv var på ferie på øen da vi var der og som kom forbi og hilste på. Utroligt søde mennesker og rigtig god service!! Mine varmeste anbefalinger. Jeg skal helt sikkert selv tilbage til Sardinien igen og jeg skal bo i det samme hus.

Vi havde min svigermor med og det var bare et kæmpe hit. Drengene elsker hende højt. Hun er én af den slags bedstemødre der bevæger sig ned i børnehøjde for at lege og som aldrig bliver træt. En skør skør Farmor som bander og danser og som drengene altid får grineflip sammen med. Flyvende farmor som vi kalder hende.

Vi havde ikke så varmt vejr som normalt er forventeligt på øen sidst i maj, så det blev ikke til en ren badeferie som vi måske først have i tankerne da vi bookede rejsen for måneder tilbage. Men heldigvis så er der bare så meget smuk natur at se på Sardinien at vi i stedet brugte ugen til at fræse nordøen tyndt i den bil vi have lejet og det blev dermed til en anderledes og mere aktiv ferie, og det blev det bestemt ikke dårligere af. Vi havde omkring 20 grader og sol de fleste dage, og udover en enkelt byge så slap vi for regn og det er jo faktisk de optimale betingelser for at vandre rundt i naturen og kravle op ad bjrge og klipper.

De kunne selvsagt med en lille størrelse som Alfie ikke blive til de helt hardcore vandreture, men vi besteg da et lille bjerg med en god stigning og en gåtur på 20 minutter (for voksenben) mod toppen og nogle ret så vilde sten og smalle stier til sidst. Alfred synes det var en fest og benede målrettet derudaf som om han aldrig havde bestilt andet og fik ind imellem lidt hjælp fra mors arm eller fars skuldre. 
Den sidste tur helt op på toppen tog kun jeg, Bo og de to store drenge imens min svigermor (som vi rejste med) og Alfie blev nede på anden øverste etage. 
Bagefter var der selvfølgelig belønninger i form af lækker italiensk is.

Vi var også på gåtur i det Sardinske højland, hvor vi fik friske ærter af en bondemand og fik følgeskab af en lille hund som Bertram kastede al sin kærlighed på og døbte Pjuske (og skrev så i øvrigt efterfølgende "en hund" på sin fødselsdagsønskeseddel).

Vi levede af parmaskinke, pølse og venusmuslinger. Aaahh, livet er skønt!


------


I am in love! I have the biggest crush on Sardinia. It is by far the most beautiful place I have visited in Europe - maybe in the entire world.

I am absolutely going back there!







torsdag den 30. maj 2013

Vietnamesiske forårsruller med vegetarfyld / All vegetarian vietnamese spring rolls


Vi køddetoxer lige i øjeblikket, så vi er i fuld gang med en uge som vegetarer. 
Vi spiste simpelthen så meget parmaskinke og pølse på Sardinien at jeg tror vores kroppe nærmest var i en slags kød- og nitritchok, da vi kom hjem. Derfor tog vi faktisk en beslutning om generelt ikke at spise så meget kød i fremtiden - både af sundhedsmæssige og miljømæssige hensyn - og vi blev enige om at nuppe en uges køddetox som en slags så-er-vi-igang. 
Det går godt. Det går faktisk rigtig godt! Nu har vi "overlevet" 4 dage helt uden at spise hverken kød eller fisk og det føles faktisk virkelig skønt. Derudover er det for en madelsker som mig en dejlig udfordring at skulle finde på gode mættende og velsmagende retter ud af grøntsager alene (for jeg spiser jo som bekendt heller ikke så mange kornprodukter). Arh, jeg tager mig lidt rigeligt hjælp fra ost og fede mælkeprodukter og vi har indtil videre mæsket os i tærter med grøntsagsfyld (altså tærter uden bund that is - så æggekager om man vil), melanzane og auberginer med valnøddefyld. Og dertil en hulans masse dejlige salater og tilberedte grøntsager.

Og ja, idag fik vi så vietnamesiske forårsruller. Normalvis bliver vietnamesiske forårsruller herhjemme serveret med tre forskellige slags kødfyld. Rejer, oksekød og kylling tilberedet på forskellige måder, men nu måtte jeg jo finde på en erstatning for kødfyldet.

Man kunne selvfølgelig også sagtens bare servere dem med sprøde grøntsager, urter og dyppelse, men jeg ville gerne finde på noget der kunne give lidt umami i rullerne. 

Da det idag er helligdag her i Tyskland måtte jeg lave fyld ud af hvad vi havde i køleskabet og i potterne på terrassen (jeg havde nemlig ikke lige planlagt aftenens menu igår da der kunne handles). Heldigvis lå vi inde med ret mange lækre ting og masser af grønt. Jeg lavede en hjemmelavet satay sauce ud af karrypasta, kokosmælk, tamari og peanutbutter. Den serverer jeg altid når jeg laver vietnamesiske forårsruller og den smager fantastisk dertil!
Normalt sørger jeg for at have rigeligt med friske urter på bordet så som sød basilikum, mynte og koriander. Det hører sig altså til vietnamesiske forårsruller, men denne gang måtte vi nøjes med mynte som jeg havde på terrassen, og det gik da også lige.

Som proteinfyld, om man vil, der lavede jeg røræg som jeg bagefter vendte i teriyakisauce/-marinade og sorte sesam. Det smagte overraskende godt og jeg savnede virkelig overhovedet ikke kødet. 

I fremtiden kommer vores ugeplan nogenlunde til at se således ud:
Kød fra firbenede dyr (altså såkaldt rødt kød) én gang om ugen, fjerkræ to gange om ugen, fisk to gange om ugen og vegetarisk to gange om ugen. Jeg tror på det er en model vi kan følge på den lange bane og jeg glæder mig virkelig til at kaste mig ud i mange flere velsmagende og sunde vegetarretter. Det er så sjovt at have en ny udfordring i køkkenet!

Men altså til og med søndag er vi vegetarer, men når vi på mandag vågner op i sommerhuset i Rørvig, så er det atter med kød på ugemenuen.


------



Today I made a vegetarian version of the vietnamese spring rolls. Normally I make these with shrimps, beef and chicken but with our new eat-less-meat summer resolution I wanted to try and make them without any meet. Instead I served it with scrambles eggs with teriyaki and black sesame seeds and it really worked out surprisingly well. Yummi! I didn't miss the meat at all.



When in Italy - bring home ceramics



Fint fint håndlavet keramik bragte jeg med mig hjem fra Sardinien. To små skåle, et lille rundt fad og en mælkekande.


------


These very nice handmade ceramic things I brought home from Sardinia.

onsdag den 29. maj 2013

21/52





"A portrait of my children, once a week, every week, in 2013"


Birdie: Er en rigtig vandhund og hoppede selvfølgelig også i poolen på Sardinien til trods for en ret så kold vandtemperatur!

Rasmus: Fandt en kæmpe pusteblomst på Sardinien.

Alfie: Tog det vigtigste med sig og stak af ud i bølgen blå :-)


------


Birdie: This boy absolutely loves water and not even the very cold water tempeatures in our pool in Sardinia could stop him.

Rasmus: Found a huge blowball in Sardinia.

Alfie: "Got what I need - see ya"!




20/52



"A portrait of my children, once a week, every week, in 2013"


Rasmus: Ved at hans mor elsker en buket vilde blomster. Elsker min store betænksomme dreng.

Birdie: Er heldigvis ikke vokset fra at kunne se magien i sæbebobler.

Alfie: Stooooor oplevelse at flyve med en flyvemaskine helt oppe i skyerne!


------


Rasmus: Always spoiling me with wild flowers. I love my thoughtful big boy.

Birdie: Luckily isn't too old to still find the magic in soap bubbles. 

Alfie: Biiiiig thing flying in a plane up in the clouds!


tirsdag den 28. maj 2013

Grapefrugtsalat med avocado, pinjekerner og persille - Grapefruit salad with avocado, pinenuts and parsley


Igår lavede Bo denne salat og den strøg direkte ind på listen over salater jeg kan spise morgen, middag og aften. Uha, den var go'! Alene farverne....

Du skal bruge:
3 røde grapefrugter
3 avocadoer
En håndfuld ristede pinjekerner
Et håndfuld hakket bredbladet persille
Avocado- eller olivenolie
Balsamico
Lidt kokosblomstsirup el. honning
Lidt salt

Sådan gør du:
Skær skrællen af grapefrugterne med en skarp kniv. Sørg for at få alt det hvide af. Skær grapefrugten i tynde skiver og læg dem på et fad. Fordel skiveskåret avocado over. Bland olie, balsamico, sirup og salt og hæld dressingen over salaten. Drys til sidst med ristede pinjekerne og persille.



------




Yesterday my husband made this amazing salad with pink grapefruit, avocado, roasted pine nuts, parsley and a vinaigrette made from avocado oil (you can also use olive oil), balsamic vinegar, coconut blossom syrup (or honey) and a pinch of salt. 
So delicious!